2021-04-06 08:14:56• hírek • Közlemény

Szebbé tette az ünnepet a Caritas

Húsvét alkalmából 145 élelmiszercsomagot osztott ki a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet nehéz körülmények között élő szatmárnémeti családoknak.

A Caritas minden évben figyelmet fordít arra, hogy ellátottjainak ünnepét egy kicsit örömtelibbé, reménytelibbé tegye, így volt ez most is.

A tavalyi húsvét a szükségállapot időszakára esett, akkor a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet a Szatmárnémeti Szociális Igazgatósággal és helyi civil szervezetekkel együttműködésben nagyszabású közös segélyakcióban vett részt. „A 2020-as nagy akciót idén kisebbel folytatjuk, de az igazság az, hogy a 2021-es év is sokkal nehezebb, mint a tavalyi. Készleteink ezt engedik meg most, ezúttal erre telik, de ragaszkodtunk ahhoz, hogy mindenképpen megszervezzük az akciót, és ha most 145 családnak tudunk segíteni, akkor ezt tegyük is meg” – tájékoztatta hírportálunkat Lieb-Nemes Zsolt, a szervezet Szatmár megyei aligazgatója.



A nagyhéten lezajlott csomagosztási akció kedvezményezettjei a Caritas Szociális és Szakmai Integrációs Forrásközpontjának, Don Bosco Nappali Központjának, valamint Barátság Házának ellátottjai és családtagjaik voltak. Az akció keretében kiosztott 145 családi csomag alapélelmiszereket: lisztet, cukrot, rizset, makarónit, valamint édességeket tartalmazott. Egy folyamatban lévő projektnek köszönhetően az abban részt vevő családok csomagja tortalappal és krémek elkészítéséhez szükséges alapanyagokkal is kiegészült. 

Az ünnepi segítségnyújtás csak az egyik formája annak a támogatásnak, amelyet a Caritas szervezet nyújt ellátottjai és családjaik számára. A Barátság Házában pár hónapja hat webkamerával felszerelt számítógép lett beüzemelve, hogy az online oktatásban való részvételben segítse az intézménybe járó iskolásokat. A járványmegelőzési intézkedések betartása érdekében a tanulócsoportok pár óránként váltakoznak, így bár nincs mód a teljes tanítási napra biztosítani az online órákra való bejelentkezést, de legalább napi két-három tanórára igen, támogatva ezáltal az iskolával való kapcsolat fenntartását. 



A jelenlét mind a Barátság Házában, mint a Don Bosco Nappali Központban konstansan jó – tájékoztatott az aligazgató – ami véleménye szerint azt jelzi, hogy a gyerekek részéről igény van a Caritas szolgálatásaira, de ugyanúgy a szülők részéről is, hiszen ők küldik vagy engedik el a gyermekeiket az intézménybe. A Don Bosco-ban az ovisok meleg ebédet is kapnak, melyet a Caritas szatmárnémeti szociális konyhája biztosít, valószínűleg az ízletes, tápláló ebéd is hozzájárul a szolgáltatás vonzóvá tételéhez. Ugyanakkor a szülőknek is szüksége van a szervezet szociális munkásai által nyújtott segítségre – kérvények kitöltése, főleg az online kitöltendő és benyújtandó kérvények esetében, amelyekkel egyszerűen nem boldogulnak személyes segítség igénybevétele nélkül. 

A Barátság Házában is zajló, a gyermekkel együtt a család nevelését, fejlesztését megcélzó CoFa (Copil și Familie, avagy Gyermek és Család) projekt gyakorlatba ültetése a pandémia idején is folytatódott – csökkentett létszámú csoportokban, a járványügyi szabályok betartását lehetővé tevő formában.

A Caritas ellátottjai tudják, a szervezet támogatására hétköznapokon és ünnepnapokon egyaránt számíthatnak, ez pedig a pandémia által kreált általános bizonytalanságban egy nagyon fontos támpont.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: